3 februari 2014
Kerkliedwiki

Wiki over kerkliederen

publicaties

Alle informatie over kerkliederen

De nieuwste activiteit van Stichting Kerkmuziek Netwerk is een ambitieus project: het verzamelen van alle kennis over kerkliederen in een online encyclopedie. Het project heet Kerkliedwiki en is nu al te bekijken. Op dit moment wordt er al informatie over liederen ingevoerd, maar dat dient vooral als proeftuin. Het systeem werkt met dezelfde software als de bekende encyclopedie Wikipedia. Dat betekent dat iedereen informatie mag raadplegen, maar ook mag invoeren of aanvullen. Op deze manier willen we de kennis die er is over de enorme schat aan kerkmuziek bundelen en voor een breed publiek toegankelijk maken. Het gaat om liederen uit verschillende liedbundels en tradities. Voor elk lied komt er een artikel, waarin de gegevens over tekstdichter en componist te vinden zijn. Maar ook directe links naar begeleidingen of bewerkingen die verkrijgbaar zijn (gratis en betaald). Hiermee moet de Kerkliedwiki niet alleen een interessant naslagwerk worden, maar ook een praktisch hulpmiddel voor iedereen die heel snel materiaal moet kunnen vinden om een dienst te kunnen begeleiden. De informatie is op alle manieren te vinden, net als bij Wikipedia. Bovendien worden er voor de meest gebruikte liedbundels handige overzichtsportalen gemaakt. Ook aan de informatie over allerlei aspecten van de liturgie en het kerkelijk jaar worden artikelen gewijd, zodat de betekenis van liederen beter inzichtelijk gemaakt kan worden.

Project in wording

Op dit moment zijn enkele pioniers bezig om de eerste liederen in te vullen. Hiermee willen we eerst het format goed uitproberen en komen tot een goede auteursinstructie. Er wordt nu een projectplan geschreven, waarmee we op zoek gaan financiële bronnen en extra menskracht om het project van een gedegen redactionele ondersteuning te kunnen voorzien. Ook willen we teams vormen die samen werken aan een cluster van liederen. Die teams krijgen een korte schrijfinstructie en worden daarna begeleid door een redacteur.

Interesse om mee te werken of het project op een andere manier te steunen? Laat het weten: info@kerkmuzieknetwerk.nl

In de media: De website Orgelenkerkmuziek.nl plaatste een berichtje. Het Reformatorisch Dagblad besteedde al aandacht aan de Kerkliedwiki. En ook het tijdschrift Laetare (februari 2014) nam een kort berichtje op.

 

Meer artikelen